Grön middag (och så lite bacon)

Cykeln står sedan en månad tillbaka i förrådet och höstens turer för grönsaksinköp är ett minne blott. När jag återigen tittade mig vilset omkring i den lokala icabutikens sorgliga frukt- och grönsaksdisk insåg jag att det var hög tid att börja klicka hem grönsaker igen. I torsdags kom första lådan med bland annat ett granatäpple stort som en handboll och gigantiska avocados av den där sorten med slätt grönt skal som jag gillar så mycket och som aldrig finns i butiker nuförtiden. Då var det plötsligt lätt att svänga ihop middagen.

Pasta med avocadopesto och broccoli
2 port
spaghetti eller linguini
½ paket bacon, tärnat
½ dl pumpakärnor
1 avocado
1 vitlöksklyfta
½ röd chili
saften av ½ citron
½ dl riven parmesan
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1 broccolistånd
flingsalt
svartpeppar

Dela broccolin i buketter och skär stammen i skivor. Rosta pumpakärnorna i en het torr panna. Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Koka pastan i en stor kastrull och släng ner broccolin när två minuter av koktiden återstår.

Gör under tiden peston i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt avocado, olja, vitlök och chili skuren i mindre bitar, basilika, cironsaft, olja och det mesta av osten (spar lite att strö över pastan) och mixa slätt. Blanda samman pasta, broccoli, bacon och pesto i en kastrull. Severa i djupa tallrikar, strö över parmesan, peppra och strö över flingsalt.

 • Kinette

  Påminn mig om att beställa en låda när julen är i backspegeln och det hysteriska förejuljobbandet med!
  Ska ta mig för och testa det här – blir nog inte dumt även utan bacon…

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Det går alldeles utmärkt att laga det utan bacon. Och jag ska tjata om lådorna, nu kan vara lugn.

 • Julia Schollin

  Asså Denna ska jag lagaaaaa, vad gott det låter. Pumpakärnor blir jag lite rädd för, men man måste ju våga lite för att vinna.

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Våga, Julia, våga! Tror att du kommer ta pumpakärnorna till ditt hjärta.