Glasspinnar och lite fläsk

Glasspinnar är det jag tänker på just nu. Med smaker som iskaffe och lavendelyoghurt. Än så länge har jag inget vidare recept att komma med. Jag har visserligen åstadkommit en maffig variant med svart sesamfrö men receptet lyder just nu: rör ihop 3 dl avrunnen gräddfil med kondenserad mjölk och svart sesampasta tills det blir gott. Istället får ni en gammal goding i ny tappning. Det blev så himla gott! Jag serverade den på majstortillas snabbt stekta i olja och min nya besatthet: vit kimchi (som jag köper här), men den passar nog lika bra mellan maffiga hamburgerbröd. Kanske med slaw på sesammajo och kimchi… ?

Pulled pork i asiatisk stil

4-5 portioner

ca 1 kg fläskkarré utan ben
salt och peppar
2 dl ananasjuice
1/2 dl ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 msk svart risvinäger (går att byta till ljus)
2 msk ljus sirap
5 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
1/2 msk koreanskt chilipulver, gochugaru eller 1/2 tsk chiliflakes
1 kanelstång

 

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och lägg det sedan i en gryta.

Häll över ananasjuice, soja, risvin och risvinäger. Tillsätt sirap och skalade vitlöksklyftor. Skala och skiva ingefäran och tillsätt den. Strö över chili och lägg ner kanelstång.

Ställ in i nedre delen av ugnen i 3-4 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Köttet är klart när det lätt går att dra isär.

Finfördela köttet med hjälp av två gafflar. Servera köttet med tortillas, stora salladsblad, hamburgerbröd eller surdegsbröd och tillbehör.