Glassigt

Idag hittar man mina glassrecept i Expressens söndagsbilaga, bland annat en variant med kondenserad mjölk, havssalt och sesamfrön som bara måste testas. Jag gick från att vara en måttlig glasskonsument till besatt när vi gjorde jobbet, hemgjord glass är himmelskt! Här kommer en bonusrecept som inte kom med i tidningen

Jordgubb- och kardemummaglass

ca 6 dl
500 g jordgubbar
2 ½ dl mjölk (3%)
2 ½ dl vispgrädde
1 krm salt
1 dl vit sirap eller strösocker
4 äggulor
1 tsk stött kardemumma

Mixa jordgubbarna och tryck dem sedan genom en sil med hjälp av en sked för att få bort kärnorna. Ställ såsen i kylen. Värm mjölk, grädde, salt, sirap eller socker och kardemumma i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa ner äggulorna, en i taget. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och rör tills tills blandningen tjocknar, cirka 15 minuter. Det är viktigt att blandningen inte börjar koka, eftersom den då förvandlas till äggröra. Häll upp smeten i en skål och kyl den, gärna genom att ställa skålen i ett isbad, eller i diskhon med kylklampar. Det går även utmärkt att göra smeten på kvällen och låta den stå i kylen över natten.

Rör ner jordgubbsåsen i den nedkylda glassmeten och blanda ordentligt. Kör i glassmaskin enligt instruktioner. Om du inte har glassmaskin hälls smeten i en form eller låda som är vid med låga kanter. Ställ in i frysen i 30 minuter. Ta fram glassen, skrapa eventuellt fryst smet från kanterna och vispa igenom smeten med ordentliga tag. Ställ in glassen i frysen igen. Fortsätt att vispa ungefär var 30:e minut till glassen är helt fryst vilket tar cirka 3-4 timmar. Låt glassen stå framme i 5 minuter innan den skedas upp.