Glad nationaldag

Glöm jordgubbar och glass, jag ger er blågul frukost!

Pannkakor med blåbärsspread
4-5 pannkakor
1 ägg delad i gula och vita
2 dl mjölk
25 g smör, smält
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
1 krm salt
spread:
1 burk mascarpone (250 g)
1 tsk stött kardemumma
2-3 msk florsocker
100 blåbär, mosade
servera med: bitar av färsk ananas (ekologisk och rättvisemärkt)

Börja med blåbärsröran. Rör ihop mascarpone med kardemumma och socker. Blanda ner de mosade blåbären. Fortsätt med pannkakorna. Vispa ihop äggula, smält smör och mjölk. Rör i en annan bunke samman mjöl, bakpulver, socker och salt. Vispa äggvitan till ett styvt skum. Rör ner mjölkblandningen i mjölet. Blanda snabbt ihop till en smet och vänd sedan ner äggvitan. Stek pannkakorna på medelvärme ett par minuter på varje sida. Stapla pannkakorna ovanpå varandra på en tallrik och bred blåbärsröra mellan varje lager. Det som blir över av röran äter man till frukost resten av veckan på förslagsvis rostat bröd.