Genio

Jag fortsätter att hävda att jag är ett geni ty igår gjorde jag den godaste pizzan.

 

Surdegspizza med rödbetor, västerbotten och kantareller

Pizzadegen är hämtad ur den här boken. Den som inte sysslar med surdeg kan göra den här degen.

1 plåt
Pizzadeg
dag 1: 
25 g vetesurdeg
75 g ljummet vatten
75 g vetemjöl special
dag 2:
125 g vatten (1 1/4 dl)
225 g vetemjöl special
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja

Fyllning
olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 stor rödbeta
ca 2 dl riven västerbottensost
ca 2 1/2 hg kantareller
smör
ett knippe salvia

Rör ihop surdegsgrunden med vatten och mjöl. Täck över med plastfolie och låt stå 8-10 timmar.

Rör ihop surdegen med övriga ingredienser till degen. Degen behöver inte knådas utan bara blandas ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord. Olja in händerna och forma degen till en boll genom att ta tag i kanterna och dra i dem och vik in mot mitten. Lägg degbollen med skarven nedåt på en inoljad skärbräda eller bricka. Droppa lite olja uppe på bollen och täck den med plastfolie. Jäs antingen en timme i rumstemperatur eller 8-24 timmar i kylskåp.

Sätt ugnen på 250 grader. Tryck ut degbollen på en plåt med bakplåtspapper.

Skala och finhacka vitlöken. Strö flingsalt över hacket och bearbeta vitlöken genom att trycka och dra knivbladet mot hacket. På så sätt får du ett vitlöksmos. Stryk ut moset på pizzabotten med hjälp av fingrarna.

Skala rödbetan och skiva den riktigt tunt, gärna med en mandolin eller med en osthyvel. Fördela skivorna på pizzan, låt inte skivorna överlappa varandra. Ringla över lite olivolja och strö över osten, Grädda pizzan i ca 10 min, tills den fått fin färg.

Stek under tiden kantarellerna i smör i ca 10 min. Tillsätt mot slutet grovhackad salvia. Salta och peppra.

Fördela kantarellerna över den färdiggräddade pizzan-

 

  • Johanna Å

    Jag tror bestämt att det blir på en sådan här som mina rödbetor kommer att hamna i helgen! Vad gott det låter!

    • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

      Du kommer inte ångra dig, en av de bästa pizzorna jag gjort!

      2013/10/9 Disqus