Gästblogg

Min kontorskollega Anders Hedberg Magnusson (som även är hjärnan bakom min hemsida) bad om recept på deep dish-pizza härom veckan. Eftersom jag inte hade något att komma med fick han uppfinna ett själv. Och eftersom jag älskar alla former av pizza tvingade jag honom att skriva ner receptet:

Deep Dish pizza, Chicago-style

Frågar du en New York-bo om den bästa pizzan så får du med stor sannolikhet tips om en pizza som är rätt lik den vi har i Sverige. Tunn botten, tillagad på plåt, snabbt och med hög temperatur och med osten ovanpå tomatsåsen. Kanske något sladdrigare och med större diameter än vår svenska pizza men ändå inte så främmande för oss. Men frågar du någon från Chicago blir svaret ett helt annat. I Chicago är den enda ”rätta” sortens pizza en Deep Dish Pizza. Skillnaden mot vår pizza är markant, till och med nästan så stor att den tänjer på gränsen för vad en pizza är. En Deep Dish Pizza görs i en kakform eller en djup stekpanna (men blanda inte ihop den med en pan pizza, särskilt inte när du pratar med den där Chicago-bon), botten är tjock, ibland mer än en centimeter och större delen av osten ligger i botten av pizzan med tomatsåsen överst. Slutresultatet är faktiskt mer likt en svensk paj än något annat. Hur som så är det en fantastiskt god pizza som är lätt att göra och går att variera i alla oändlighet, precis som vanlig pizza.

Tre pizzor, om du använder formar med 20 centimeter i diameter
2 paket torrjäst
5 dl varmt vatten
1,25 dl rapsolja
1 dl olivolja
1 dl finmalet majsmjöl
2 tsk salt
10,5 dl vetemjöl
Stark korv, ”Pepperoni”, t.ex GÖL
2 röda lökar
1 grön paprika
250 g mozarella
250 g mild ost (köpt något billigt och milt)
3 burkar passerade tomater eller 3 burkar hela tomater som du passerar själv
3 msk tomatpuré
Salt och peppar

Du behöver springformar eller runda kakformar till pizzorna, det funkar också med riktigt djupa stekpannor med raka kanter om du har såna.

Använd gärna en matberedare eller assistent för att göra degen. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt olja, majsmjöl, salt och vetemjöl efterhand. Knåda fem minuter. Täck över degen i bunken och låt jäsa i 45-60 minuter, den ska bli ungefär dubbelt så stor. Knåda sedan luften ur degen så att den sjunker ihop och låt den jäsa i 40 minuter till.

Under tiden som degen jäser kan du göra tomatsås. Börja med att finhacka en rödlök och fräs den väl i olivolja. Tillsätt passerade tomater, salt, peppar och tomatpuré. Koka upp, sänk värmen till lägsta och låt tomatsåsen reduceras ner. Ungefär när degen är färdig så borde såsen också vara det.

Ta också chansen att grovt hacka den andra rödlöken och den gröna paprikan i centimeterstora bitar. Om du har korv i hel bit skär du den i ganska tunna skivor. Riv osten grovt i en matberedare eller med rivjärn (mozarella kan du nästan riva sönder i bitar om du inte vill använda rivjärn). Blanda mozarellan med den andra osten.

Sätt ugnen på 250 grader, utan varmluft. Dela degen på tre och gör rundlar som är ungefär 25 centimeter i diameter. Olja formarna med olivolja. Lägg i formen och tryck upp degens kantern mot kanten på formen så att de når hela vägen upp till kanten. Tänk pajskal.

När du har färdiga formar med deg börjar du med att lägga ut ett tjock lager med ost. Ovanpå detta lägger du fyllningen och sist tomatsåsen i ett tjockt lager. Använd en sked för att sprida ut tomatsåsen. Lägg ut några små duttar med ost längst upp.

Grädda i 20 minuter längst ner i ugnen. Låt pizzorna kallna något innan du tar ut dem ur formarna. Lägg sedan upp dem på till exempel en skärbräda och använd en stor kniv för att skära ut tårtbitar.