Gangnam style

Jag fortsätter mitt otvetydliga hyllande av koreanska chiliprodukter. Tidigare har jag förklarat min kärlek till chilipastan gochujang och nu har även en burk gochugaru, chilipulver, flyttat in i kokvrån. Både gochujang och gochugaru bjuder på en en mjuk, rund och inte så arg hetta. Mitt chilipulver har inte lika mycket bett i sig som pastan. Jag har börjat tillsätta 1 tsk pulver när jag gör tomatsås och resultatet blir en knapp märkbar hetta, men en sås med djupare smak. Igår blev det Lammbollar med chilipasta i tomatsås med chilipulver. Om köket är tomt på koreansk chili skulle jag ersätta gochugaru med 1/2 tsk chilipulver och gochujang med 1 tsk sambal badjak.

Heta Lammbollar i tomatsås

ca 3 port
tomatsås:
1 liten gul lök
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk gochugaru
1 msk tomatpuré
1 ask coctailtomater på kvist
1 tsk honung
vatten
salt och nymalen svartpeppar
olivolja till stekning
lammbullar:
400 g lammfärs
2 st vårlök
2 tsk gochujang
1 ägg
1/2 kruka färsk oregano
ca 2 msk vatten
1 1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
olivolja till stekning

servera med: polenta, potatisgnocchi eller pasta 

Skala, halvera och skiva löken. Skala och skiva även vitlöken. Ta bort kvistarna från tomaterna och halvera dem. Fräs lök och vitlök i en kastrull eller gryta under omrörning på låg värme i 10 minuter, så att den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt lite salt, tomatpuré och gochugaru och fräs ytterligare ett par minuter. Rör ner tomathalvorna och tillsätt så mycket vatten att det knappt täcker. Krydda med honung och svartpeppar. Låt koka på svag värme under lock i ca en timme. Mixa sedan såsen helt slät och häll den genom en sil (så att du slipper skalen från tomaterna). Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt.

Strimla vårlöken fint. Rör i en skål ihop lammfärs, vårlök, gochujang, ägg, hackad oregano, salt och peppar. Tillsätt så pass mycket vatten att det blir en smidig smet. Forma sex stora bollar av smeten. Stek bollarna i olivolja så att de får fin färg runt om i en kastrull eller gryta. Häll tomatsåsen över bollarna och lägg på ett lock. Låt småputtra på låg värme i 10-15 minuter.