Galen qvinna

Öppnar man mitt skafferi får man nio gånger av tio en påse eller burk i huvudet. Jag är ständigt redo för krig/naturkatastrof/istid ty mitt skafferi är alltid sprängfyllt. Då och då gör jag dock tafatta skafferirensningar så att jag kan trycka in ännu ett par burkar. Gårdagens rensning ledde till ett lyckat bröd.

Galen qvinnas bröd

2 limpor

1 1/2 dl korngryn + 2 1/2 dl kokande vatten
2 dl pumpafrön
1/4 pkt jäst
5 dl vatten, 37 grader (byt gärna ut hälften mot t. ex mjölk, filmjölk, mandelmjölk etc om även kylskåpet behöver rensas)
3 dl starkt avsvalnat svart te av sorten English breakfast (går att byta ut mot vatten)
100 g torkade aprikoser, strimlade (eller annan torkad frukt)
100 g mandel (eller valfria nötter)
100 g torkade tranbär
3 msk chiafrön (går att byta ut mot linfrön)
2 tsk salt
ca 10 dl grahamsmjöl
till formarna:
smör
sesamfrön

Lägg korngryn i en bunke och häll över kokande vatten. Låt svalna till rumstemperatur.

Rosta pumpafrön i en hett torr stekpanna under omrörning. Låt svalna.

Smula jästen i en bunke. Rör ut i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med teet. Rör ner aprikoser, mandel, tranbär, chiafrön och salt. Tillsätt mjölet och arbeta till en deg. Den ska vara lös men inte rinnig. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Smörj två brödformar (1 1/2 l) och bröa dem med sesamfrön. Klicka ut degen i formarna och tryck till den lätt med hjälp av en slev eller slickepott. Plasta in formarna och låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Knacka på brödet, låter det ihåligt är det klart. Ta ut ur formarna och låt svalna på galler utan bakduk.