Fyllning framför allt

 

 

 

Låt mig presentera utflyktsmackan nummer ett: pan bagnat. Förutom att den är väldigt behändig att äta så är det den bästa typen av macka eftersom den är uppbyggd enligt principen lite bröd, mycket fyllning. Du kan fylla den med vad du gillar: ost, chark, grönsaker, ägg, skaldjur… det är bara två saker du måste hålla i huvudet: Gör i ordning brödet dagen innan och kom ihåg att krydda ordentligt med salt och peppar.

Pan bagnat

ca 4 port

1 aubergine
1 squash
1 paprika
1 lantbröd, gärna runt
2 tomater
en handfull oliver
1 burk tonfisk i olja
ca 2 msk hackade färska örter, till exempel oregano eller mejram
ca 1 msk presad citronsaft
1 pkt Boursin vitlöksost
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergine och squash i skivor, ca 1/2 cm tjocka. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg allt i en ugnsform, ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta grönsakerna i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 25 minuter. Låt svalna.

Skär av ett lock på brödet, som på en semla. Gröp ut brödet och lämna ca 1 1/2 cm tjocka väggar, Inkråmet kan du göra krutonger av eller låta torka på en bricka och mixa till ströbröd.

Halvera tomaterna och ta ur kärnorna med fingrarna. Skär i ganska tunna skivor. Strimla oliverna. Låt tonfisken rinna av litegrann och lägg den sedan i en bunke. Rör ihop med 1-2 msk olivolja, örthack, citronsaft, salt och peppar.

Pensla brödets insida med olivolja. Lägg hälften av grönsakerna i botten av brödet. Strö över hälften av tomaterna och oliverna och lägg hälften av osten i skivor ovanpå. Bred ut tonfisken. Platta till fyllningen med hjälp av en stekspade eller träslev. Lägg ut resten av osten i skivor, strö över tomater och oliver. Avsluta med grillade grönsaker och platta till fyllningen. Pensla undersidan av locket med olivolja och lägg det över brödet.

Vira in brödet i aluminiumfolie, lägg in det i kylen och ställ ett fat eller bricka ovanpå. Lägg något tungt på fatet, till exempel en bok. Låt brödet stå till nästa dag.

Skär stora tårtbitar av brödet och slå in det i folie och festa loss på utflykten.