Fredag

Jag har inte tillbringat många minuter i miniköket den här veckan. Och den lilla tid jag varit där har jag gjort frukostgröt. Igår när jag gick in i affären var jag inställd på att styra stegen mot disken med fryst pizza, men så letade sig en idé fram till den lilla del av hjärnan som fortfarande var i bruk. Och tänka sig, det tog inte en minut längre än fryspizzans gräddtid att få idén att funka på en tallrik.

Lax med pistage- och ärtröra
2 port
2 port pasta
2 laxfiléer
1½ dl frysta ärtor
1 flicknäve skalade pistagenötter
½ dl crème fraîche (helst inte light)
½ dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
ett knippe färsk basilika
2-3 msk pressad citron
olivoljasalt
svartpeppar

Koka pastan och hetta samtidigt upp en stekpanna med smör. Salta och peppra laxen och stek ett par minuter på varje sida. Koka upp en kastrull med salt och vatten och häll i ärterna. Koka i tre minuter och häll sedan av vattnet. Lägg ärterna i en minimixer, stavmixerskål eller matberedare. Tillsätt pistagenötter, parmesan, vitlöksklyftan skuren i mindre bitar, basilika, crème fraîche, citronsaft, salt och peppar. Mixa ihop till en grön röra. Den behöver inte vara helt slätt utan det får gärna vara små bitar kvar. Fördela pastan på tallrikar och ringla över olivolja.  Klicka över röran och toppa med lax. Ta en gaffel och dela sönder fisken och rör runt allt på tallriken.

  • Kinette

    Du, det ser gott ut det där…

  • Noelia

    Det här åt jag idag fast med belugalinssallad. Det var mums!

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      låter härligt. Tack för att du påminde mig om receptet, det kanske dyker upp i en tidning nära dig :)