Fransk bulle

Så snart jag började fundera på vad jag skulle göra med äpplena jag köpt på Bondens marknad dök briochen upp i mitt huvud. Jag fattar ingenting, jag har aldrig gjort brioche tidigare. Men det är ju bara att lyda hjärnan.

 

Äppelbrioche

Jag gjorde en äppelfylld längd och några bullar utan fyllning som jag åt nybakade med marmelad till frukost. Baket kräver lite planering, degen ska nämligen långjäsa i kylen. Jag lät även det utbakade brödet jäsa i kylen över natten för att kunna baka ut det till frukost men så behöver man inte göra. 

1 längd plus några bullar
5 ägg
1/4  pkt jäst
1 tsk salt
400 g vetemjöl
3/4 dl råsocker
250 g smör, rumstempererat
fyllning:
2-3 äpplen
1/2 dl råsocker
1 1/2 msk malen kanel
topping:
1 ägg
25 g smör, kallt
1/2 dl mjöl
1/2 dl råsocker

Gör helst degen i maskin. Knäck äggen i en degbunke och vispa upp. Tillsätt smulad jäst, salt, mjöl och socker och arbeta ihop till en deg i maskin på lågt varv. Klicka i smöret lite i taget och arbeta in det i degen. Fortsätt arbeta degen i 5-10 minuter. Plasta in bunken och låt den jäsa i kylskåp minst 6 timmar och max 24 timmar. Jag gjorde degen på kvällen och lät den stå till nästa kväll.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Skär ev loss en bit och rulla till ett par bullar om du även vill ha såna. Kavla ut resten av degen till en centimetertjock oval.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Blanda klyftorna med socker och kanel och bred ut dem i mitten av av ovalen. Skär kanterna i 3-4 centimeter tjocka flikar. Vik flikarna över fyllningen, gärna lite omlott.

Nu kan du välja att jäsa brödet ca 40 min i rumstemperatur och sedan grädda eller plasta in det och ställa det i kylen och låta det jäsa ca 8 timmar om du vill ha nybakat bröd till frukost.

Gräddning: Sätt ugnen på 225 grader. Mixa smör, mjöl och socker snabbt till smulor i en matberedare. Pensla brödbullar och längder med uppvispat ägg och strö smulorna över äppellängden. Grädda först brödbullarna i ca 7 min i mitten av ugnen och grädda sedan längden ca 20 min i mitten av ugnen. Låt svalna under bakduk.