”Hm, det är nog inte så dumt det här med att dra ner på kolhydraterna, ska nog börja med det … hm, tänk om jag skulle ta och baka bröd på den där kärnmjölken jag köpte.”
Kärnmjölkslimpa
Kärnmjölk är syrad mjölk med lite fett (mindre än 1%), som kan vara mer än knepig att få tag på. Men det ska även gå bra att tillsätta vinäger till vanlig mjölk och sedan låta det stå ett par minuter.
2 limpor
2 dl havregryn + 2 1/2 dl kokande vatten
25 g jäst
3/4 dl vatten
5 dl kärnmjölk, rumsvarmt (eller 5 dl lättmjölk + 2 msk vinäger)
1 dl ljust muscovadosocker
3 dl grahamsmjöl
ca 11 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
till pensling: vatten + havregryn
Häll kokande vatten över havregrynen och låt stå i en kvart. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt havregryn, socker, kärnmjölk och mjöl. Kör degen i maskin och klicka ner smöret lite i taget. Arbeta degen i fem minuter i maskin och tillsätt sedan saltet. Kör degen ytterligare tio minuter. Degen ska vara lite kladdig med smidig. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader. Tippa ut degen på ett lätt mjölad bakbord och platta ut den till en rektangel. Dela den i två och rulla ihop varje del till en limpa. Lägg dem på en baplåtspappersklädd plåt, lägg plastfolie över och låt limporna jäsa i 45 minuter. Pensla dem med vatten och strö över havregyn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler