Från klarhet till klarhet

”Hm, det är nog inte så dumt det här med att dra ner på kolhydraterna, ska nog börja med det … hm, tänk om jag skulle ta och baka bröd på den där kärnmjölken jag köpte.”

Kärnmjölkslimpa
Kärnmjölk är syrad mjölk med lite fett (mindre än 1%), som kan vara mer än knepig att få tag på. Men det ska även gå bra att tillsätta vinäger till vanlig mjölk och sedan låta det stå ett par minuter.

2 limpor
2 dl havregryn + 2 1/2 dl kokande vatten
25 g jäst
3/4 dl vatten
5 dl kärnmjölk, rumsvarmt (eller 5 dl lättmjölk + 2 msk vinäger)
1 dl ljust muscovadosocker
3 dl grahamsmjöl
ca 11 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
till pensling: vatten + havregryn

Häll kokande vatten över havregrynen och låt stå i en kvart. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt havregryn, socker, kärnmjölk och mjöl. Kör degen i maskin och klicka ner smöret lite i taget. Arbeta degen i fem minuter i maskin och tillsätt sedan saltet. Kör degen ytterligare tio minuter. Degen ska vara lite kladdig med smidig. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader. Tippa ut degen på ett lätt mjölad bakbord och platta ut den till en rektangel. Dela den i två och rulla ihop varje del till en limpa. Lägg dem på en baplåtspappersklädd plåt, lägg plastfolie över och låt limporna jäsa i 45 minuter. Pensla dem med vatten och strö över havregyn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler

 • SteffoTH

  Fann ditt recept då jag letade efter recept på kärnmjölkslimpa eftersom jag hade kärnmjölk över från det att jag gjort smör av grädde. Eftersom jag bor i Asien fick jag ta det som fanns på hyllorna här nere. Så det blev havregryn från Tyskland, torrjäst från Frankrike, grahamsmjöl från England, mjöl från Canada, brunt socker från Thailand, kärnmjölken likaså, shortening från USA istf. smör. Resultatet blev en fantastisk limpa! Tack för receptet!

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Härligt att höra!

   Den 9 maj 2013 15:25 skrev Disqus :