Fotogenique

Det blir ingen bild på den här middagen heller. En tallrik som går i vitt, brunt och beige gör sig icke på bild. ”Men hallå”, säger ni, ”sötpotatisen är inte bara söt utan galet orange, du är bara lat”. Det är jag visserligen, men jag kan även berätta att långt ifrån alla sötpotatisar är brandgula, min var svagt aprikos. Hur man gör sig på bild har som tur är inget med verkligheten  att göra, det här var smarrigt och krävde ingen stor insats i köket. Som ni kanske har märkt är gösen säsongens fisk i min kokvrå. Det beror på att den är grön och att det alltid finns fina filéer av den i Nelins frysdisk. Hade jag inte varit så lat hade jag kanske gjort en crème fraîche-sås också. Men bara kanske.

Stekt gös med kantareller och sötpotatis
2 port
2 gösfiléer
2 grabbnävar kantareller
1 stor sötpotatis skuren i klyftor
en liten bunt färsk basilika, hackad
flingsalt (gärna citronsalt)
smör
olivolja
citronklyftor

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sötpotatisen i en ungsform, salta och peppra (spar flingsaltet till senare) och stänk över en hutt olivolja. Rör om och skjutsa in i ugnen i 30 min. När det är 10 min kvar, lägg i en rejäl klick smör i en stekpanna. Stek kantarellerna ca fem minuter, salta och peppra och lägg upp på en tallrik.

 Lägg i ytterligare en klick smör i pannan. Skär ett par skåror i skinnet på gösen, salta och peppra på båda sidor och lägg ner i panna med skinnsidan neråt. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene, och vänd dem sedan och stek ytterligare några minuter. Ös fisken med smör med hjälp av en sked under stekningen. Salta sötpotatisen ytterligare med lite flingsalt och strö över hackad basilika. Servera med citronklyftor.