Fnys

Ett gigantiskt mangoldhuvud låg hemma och väntade på mig idag. På vägen hem från jobbet påbörjade jag den sedvanliga middagstankeprocessen. ”Asiatiskt”, tänkte jag. ”Hmpf”, sa kroppen, ”ge mig ost och grädde, jag går liksom runt i 15 graders kyla!”.

Gnocchi med gräddig mangold
2-3 port
1 förp potatisgnocchi
½ pkt bacon, tärnat
1 vitlöksklyfta, skivad
1 huvud mangold eller 1 liter färsk spenat, grovt strimlad
1 dl grädde
½ dl riven parmesan
olivolja till stekning
salt
svartpeppar

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Tillsätt gnocchin och rör om. När gnocchin flyter upp till ytan är den färdigkokt (tar bara ett par min). Häll av i ett durkslag och spola i kallt vatten. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek gnocchin gyllene, salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.

Stek bacontärningarna knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Torka ur pannan och häll i en hutt olikvolja. Stek vitlöken någon minut och tillsätt sedan mangold eller spenat. Stek under omrörning i ca fem minuter, tills bladen sjunker ihop och stora delar av vätskan dunstat bort. Salta och peppra och rör ner grädden. Låt puttra i 2-3 min och tillsätt sedan ost och bacon. Häll ner gnocchin i blandningen och rör om ordentligt så att allt blandas.