Fler äpplen

Jag har aldrig riktigt haft något självförtroende när det gäller efterrätter men i lördags var jag på väg att geniförklara mig själv. Jag fick idén att göra sorbet av egenpressad äppeljucie. Jag älskar verkligen att göra egen sorbet där sockerhalten är betydligt lägre än köpevarianterna och fruktsmaken får fritt spelrum. Men man måste tänka på att den inte blir lika smidig och att man gör bäst i att äta upp den på stört. Men det är faktiskt inget problem

 

Äppelsorbet
Anpassad till en liten glassmaskin men receptet går att dubbla.
3 pers

1/2 dl råsocker
1/2 dl vatten
3 dl färskpressad äppeljucie av en sötsyrligt sort (jag valde Alice)
1/2-1 msk färsk riven ingefära

Koka upp socker och vatten och låt koka till sockret har smält. Låt svalna. Blanda juicen med den avsvalnade sockerlagen och smaka av med färsk ingefära. Ställ i kylskåp i minst en timme. Skaka eller vispa så att allt blandas ordentligt och kör i glassmaskin. Frys i ungefär en timme innan servering.

Sötsalta mandlar
Smaskigt att strö över sorbeten.

ca 30 g grovhackad mandel
1/2 dl råsocker
ca 1 tsk flingsalt

Smält försiktigt sockret i en liten stekpanna. Rör ner den hackade mandeln och strö över saltet. Rör om så att allt blandas. Häll upp på en tallrik och låt svalna helt. Bryt i mindre bitar.

  • Gun

    Jättegott intygar middagsgästerna