Fish and chips på japanska

Alldeles för hungrig gick jag in i matbutiken. Kom ut med en påse grönkål, ett paket fryst torsk, en påse rostade cashewnötter och en stirrig blick. Vad skulle det bli av detta? En halv cashewnötspåse senare kom lösningen: friterade grönkålschips, tempura på torsk och misomajonnäs. Fish and chips på japanska alltså, den bästa idén jag haft på länge.

 

 

Grönkålschips

repade grönkålsblad (ta bort den tjocka stjälken)
rapsolja till fritering
salt (gärna flingsalt)

Lägg bakplåtspapper eller tidningspapper på en plåt och ställ ett galler ovanpå. Fyll upp en större gryta eller kastrull till 1/3 med olja. Värm oljan till 175 grader (har du ingen termometer kan du testa att slänga ner en bit bröd, den ska bli gyllene på en minut, men det är enklare att få ett bra resultat med termometer). Fritera grönkålen i omgångar. Lägg ner några blad och fritera i ca 30 sek, lyft upp med hålslev och låt dem att rinna av på gallret. Strö över flingsalt precis innan servering

Tempura på torsk
2 port
250 g torskfilé
2 ½ dl vatten
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 msk maizena eller potatismjöl
salt (gärna flingsalt)
rapsolja till fritering

Lägg bakplåtspapper eller tidningspapper på en plåt och ställ ett galler ovanpå. Skär torsken i 2 cm breda strimlor. Ställ in vattnet i en skål eller tillbringare i frysen i 15-20 minuter så att det blir riktigt iskallt. Häll olja i en stadig gryta eller kastrull tills den fyller till 1/3. Hetta upp oljan till 175 grader. Blanda ihop vetemjöl och maizena i en skål. Vispa ägget lätt och rör snabbt ner det tillsammans med det kalla vattnet. Rör ihop så att det precis blir en smet, det gör inget om det är klumpar kvar.

Fritera fisken i omgångar. Lägg ner några fiskbitar i smeten och rör runt lägg ner dem oljan med hjälp av en tång. Fritera ett par minuter, lyft upp dem med en hålslev och låt rinna av på gallret. Salta precis innan servering.

Misomajo
Majonnäs går bra att vispa ihop för hand, med elvisp eller med stavmixer. De två senare alternativen ger en fastare majonnäs. Se till att äggulan och oljan är rumstempererade så minskar risken för att majonnäsen skär sig. 

1 äggula
1 msk miso (jag använde ljus)
1-2 msk pressad citron
1-2 tsk gochujang (går att ersätta med annan chilipasta, tex 1/4-1/2 tsk sambal oelek, men tillsätt då gärna även en nypa socker)
2 dl rapsolja

Vispa ihop äggulan med misopasta, 1 msk citronsaft och 1 tsk gochujang. Vispa ner oljan, lite i taget. Ta små mängder olja i början, sedan kan du öka på mängden. Vispa till en krämig majonnäs. Smaka av, tillsätt ev mer citron och gochujang.