Fèvre

Det är dags att bryta tystnaden och slå ett slag för labneh. Det en trevlig liten färskost från mellanöstern gjord på avrunnen yoghurt. Jag har bekantat mig med varianten gjord på getmjölk och vi kommer utmärkt överens. Hur kan man inte göra det när man möter den perfekta blandningen av fetaost och chrévre i en krämig konstistens. Alldeles nyss stekte jag persikoskivor i olivolja, saltade, pepprade och droppade över ett par tsk sherryvinäger och blandade med bitar av labnehn. Ljuvligt! Härom kvällen hamnade den i en sallad som tillbehör till stekt kött.

Machesallad med labneh och hasselnötter

en liten påse machesallad
ett knippe rädisor
1 paprika
40 g skalade hasselnötter (brukar finnas bland finnötterna i matbutikerna)
3 msk rapsolja
2 tsk rödvinsvinäger
3 bollar labneh
salt och peppar

Sätt ugnen på 275 grader. Dela paprikan, kärna ur den och skär den i kvartar. Lägg dem på en plåt med skalsidan uppåt. Ställ in plåten högt upp i ugnen. Rosta paprikorna tills skalet är svart. Lägg paprikan i en plastpåse och knyt ihop den. Låt paprikan svalna i ca 20 min och dra sedan av skalet. Tärna paprikaköttet.

Grovhacka hasselnötterna och rosta dem sedan under omrörning i en het torr panna. Lägg hacket i en skål och slå över rapsoljan. Låt nötterna svalna. Rör sedan ner vinäger och smaka av med salt och peppar. Lägg ut machesalladen på ett stort fat. Halvera rädisorna och fördela dem över salladen. Strö över paprikan. Dela labnehn i mindre bitar och fördela dem över salladen. Skeda över nötdressingen.