Favoriten

Vareviga år var svaret detsamma när mamma frågade mig vad jag ville äta på min födelsedag: Kokt höna med currysås. Det är sorgligt svårt att få tag på höna nuförtiden, så när jag hittade en frysdisk fylld med den frysta fågeln började jag nästan hoppa jämfota för mig själv i butiken. Och i söndags när jag satte igång koket och efter fem minuter kände doften började jag hoppa jämfota på riktigt.

Kokt höna med currysås
En mästerlig måltid plus en smakrik buljong som kan användas till soppor eller såser. 

4 port
en höna
vatten så det täcker fågeln
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 1/2 msk salt

såsen:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
ca 2 tsk gul curry
4 dl buljong från hönskoket
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
servera med: ris 

Lägg hönan i en stor kastrull och fyll den med vatten. Låt vattnet koka upp, koka ett par minuter och slå sedan av det. Skölj fågeln och gör rent kastrullen. Lägg tillbaka hönan och fyll på med nytt vatten så det täcker. Skala morötterna och lägg ner dem hela. Skala och halvera löken och halvera vitlöksklyftorna. Lägg ner det tillsammans med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Koka upp och dra sedan ner värmen. Låt sjuda under lock i minst två timmar (jag kokade närmare tre). Lyft sedan upp fågeln och lägg den på en skärbräda att svalna något. Ta undan 4 dl av buljongkoket för att göra sås. Ta loss skinnet på fågeln (släng det inte!) och dra sedan loss köttet från benen med händerna. Lägg tillbaka skinn och ben i buljongkoket och fortsätt sjuda i 30-60 min. Då får du en fantastisk buljong till soppor eller såser.

Fortsätt med currysåsen. Smält smör i en kastrull och tillsätt curry. Låt fräsa någon minut. Strö över mjöl och vispa ihop smör och mjöl. Låt fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt sedan hönsbuljongen lite i taget under vispning. Tillsätt grädden och låt koka ihop i fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll den varma såsen över köttet vid servering.

Sila buljongkoket och låt stå kallt till nästa dag. Ta då bort fettet som lagt sig på ytan (jag har sparat fettet och funderar på att använda det till creamed corn…) och frys in i portionsformar.