Ett recept!

Från att endast sörpla soppa vid influensasymtom har jag blivit ett soppfreak. Ikväll blev det det här:

Pumpasoppa med sherry och ostronskivling

4 port

1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
ca 500 g tärnat pumpakött (skalad och urkärnas)
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
en nypa rökt paprikapulver, gärna piccante men dulce går också bra
1/2 ask (125 g) körsbärstomater, gärna gula
9 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
ca 2 msk torr sherry
ca 1 msk sherryvinäger
salt och svartpeppar
200 g ostronskivling
smör till stekning

 

Skär ett snitt längs med purjon, håll den under vattenkranen och skölj mellan löklagren. Strimla den sedan. Skala och skiva vitlöken.

Lägg ca 1 msk smör i en kall gryta eller kastrull. Lägg ner purjo och vitlök och sätt på högsta värme. Dra ner värmen till medel så snart det börjar fräsa. Fräs under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt pumpatärningar, fortsätt fräsa i fem minuter. Rör ner tomatpuré och tillsätt paprikapulver och rökt paprikapulver. Fräs en minut och häll sedan på buljong. Tillsätt halverade tomater. Koka under lock i 30 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer och rör ner grädde, sherry och sherryvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i fem minuter.

Strimla ostronskivlingen och stek den knaprig i smör på medelhög värme i en stekpanna. Rör ner svampen i soppan.