Ett år senare

Det här med att kunna se tillbaka på åren som gått, beta av sina mål i livet och förundras över sin utveckling som människa har hittills inte funkat för mig. Mitt yrkesval har istället gjort mig till en person som varje år kommer ut i en ny version. Jag hamnar i en ny miljö, observerar och anpassar mig och precis när jag börjar känna mig hemma börjar jag om på ny plats. Tills nu. 2012 är året då jag gör ungefär samma sak som förra året och jag kan äntligen börja blicka tillbaka. Återblickar är min nya hobby. Jag har intensivt vridit och vänt så mycket på händelser och beslut att jag nu är jag nere på mikronivå. Som i förra veckan då jag plötsligt fick ett sug efter att baka surdegsbagels. Eftersom jag inte kunde hitta något tillfredsställande recept började jag hitta på ett eget. Då slog det mig, det här har jag gjort förut! Och mycket riktigt, för precis ett år sedan producerade jag surdegsbagels som endast var lämpade som krigsmateriel efter gräddning (tack facebook timeline). Men nu, ett år senare, hepp!

Surdegsbagels

16 st
surdeg:

50 g rågsurdeggrund (exempel på hur man startar en surdeg finns här och här eller så kan man be att få lite av mig)
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke. Täck över den med plastfolie eller lock och låt stå över natten eller ca 8 timmar.

deg:
surdegen ovan
550 g vetemjöl special
250 g vatten
3/4 dl mörk sirap
1/2 msk salt
till kokning:  Stor gryta eller kastrull med vatten+ 1 1/2 msk socker/liter vatten
till pensling: uppvispat ägg, ev vallmofrön, sesamfrön eller lite grovsalt

Blanda surdegen med vetemjöl, vatten och sirap. Kör degen i maskin i 10 minuter eller för hand ca 20 minuter. Degen ska vara ganska fast och smidig. Tillsätt saltet efter halva tiden. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (det tog 3 timmar för mig).

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Man kan säkerligen göra snyggare bagels än vad jag gör men jag gillar just den här tekniken, det är lite den som är ljusningen med bagelbaket: Rulla varje bit till en bulle med kupad hand och stick sedan ett mjölat pekfinger rakt igenom bullen. Gör sedan hålet större genom att snurra bullen runt fingret på bakbordet. Det gör inget om hålet blir för stort, det kommer att minska under jäsningen. Lägg bullarna på en väl smord plåt (bakplåtspapper funkar inte). Låt jäsa övertäckta i ca 20 min.

Sätt under tiden ugnen på 225 grader och koka upp den stor gryta med vatten och socker. Bagels får nämligen sin speciella yta genom att man kokar bröden innan gräddning. Koka bröden i omgångar. Lägg försiktigt ner dem med hjälp av en hålslev och tryck ner dem så att hela brödet blir blött. Koka under lock i 3-4 minuter. Lyft upp dem med hålslev och lägg tillbaka på plåten. Pensla bröden med ägg och strö ev över frön eller salt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de har fin djup färg. Om de inte är nybakade är de godast rostade. Går utmärkt att frysa.