Enkelspårigt tänkande (om bondbönor)

Jag satt vid datorn i det öppna kontorslandskapet och hade hunnit jobba i 35 minuter. Då slog det mig. Brynt misosmör. Sedan var det kört. Sötpotatis, lax, svart risvinäger rullade på som i en inre diafilmsvisning och längtan till kaoset i kokvrån var på gränsen till outhärdlig. Det var en av de längsta arbetsdagarna jag upplevt.

 

Lågtempad lax med sötpotatismos och misobönor

2 port

Lax:
2 laxfiléer
1 1/2 msk risvinäger (gärna svart)
1 1/2 msk ljus soja
1 krm chiliflakes
Sötpotatismos:
ca 400 g sötpotatis
ca 3 msk smör
ca 2 msk pressad citron
en nypa rökt paprikapulver av sorten dulce
salt, svartpeppar
Misobönor:
3 dl frysta bondbönor eller andra bönor som t ex edamame eller haricots verts
25 g smör
1 msk ljus misopasta
1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry

Lax: Sätt ugnen på 100 grader. Lägg laxen i en liten ugnsform. Rör ihop vinäger, soja och chiliflakes. Skeda blandningen över fisken men spar lite till senare. Stick in en termometer i fisken och baka till en temperatur på 45 grader (svårt att ange en tid eftersom det beror på fiskens tjocklek men det tar max 30 min). Ta ut ur ugnen och skeda över det sista av sojablandningen.

Sötpotatismos: Skala sötpotatisen och dela den i cm-tjocka skivor. Koka dem i mjuka i kastrull med lock, 15-20 min. Häll av vattnen och mosa sötpotatisen med en stöt eller gaffel. Vispa ner smör och citronsaft och smaka av med salt, peppar och rökt paprika. Var försiktig med paprikan, den får inte ta överhanden.

Och nu det bästa, misobönorna: Koka bönorna enligt anvisningar på förpackningen (använder du färska bondbönor ska de koka i ca 10 minuter). Smält smöret i en kastrull och låt det sedan bubbla tills det börjar mörkna och får en kolaaktik doft. Ta kastrullen av plattan och vispa ner misopasta och risvin. Rör ner bönorna och ställ sedan kastrullen på värmen igen. Värm i en minut under försiktig omrörning.