Enkelspårigt

Jag vandrar fortfarande glatt runt i misoträsket men jag har även uttökat mitt kylskåp med ytterligare en koreansk ask. Ssamjang, som brukar säljas i gröna askar, är en blandning av chilipasta, gochujang, och bönpasta, doenjang. Det är en tjock sås som används till ssäm, små paket av salladsblad fyllda med t ex grillat kött, vitlök, lök och ssamjang. Hos mig hamnade den i en marinad och där trivdes den fint.

Misomarinerad kyckling med sesambroccoli

2 port

ca 300 g kycklinglårfilé, helst med skinn
marinad:
1 msk ssamjang eller 2 tsk gochujang (kan bytas ut mot ca 1 tsk sambal badjak)
2 msk ljus misopasta
2 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta
3 cm färsk ingefära
1 msk risvinäger
broccoli:
1 msk vita sesamfrön
ca 200 g broccoli, färsk eller fryst
1 vitlöksklyfta
1 msk jordnötsolja eller rapsolja
1/2-1 tsk mörk sesamolja
1 msk ljus soja
servera med:
ris eller nudlar

Kör alla ingredienser till marinaden i en minimixer till en slät pasta. Om du inte har någon mixer gör det bra att mortla ingredienserna. Lägg kycklingen i en plastpåse och tillsätt marinaden. Se till att marinaden täcker kycklingen och låt liggga i kylen ca 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingen lite slarvigt och lägg i en ugnsform. Stek kycklingen i mitten av ugnen ca 20-25 minuter beroende på tjocklek.

Koka broccolin i saltat vatten. Häll av i durkslag. Rosta sesamfröna gyllene i en het, torr panna. Rör hela tiden, de bränns lätt. Mortla sedan sesamfröna lätt (de ger mer smak då).

Hacka vitlöken. Stek broccoli och vitlök i jordnötsolja i en het stekpanna. Rör hela tiden. Tillsätt sesamolja, sesamfrön och soja. Rör så att allt blandas och servera.