En utflykt i en förvirrad hjärna

Öppnar kylskåpet. Tar fram påsen med delikatessrödbetor. De är tänkta att ätas med den överblivna lammkorven. Sätter ugnen på 225 grader. Börjar skölja betorna. Känns oöverstigligt att skala dem. Tvättar dem och lägger dem i en kastrull. Kanske kan man koka dem och sedan snabbgratinera dem med fetaost? Kanske oliver till… oliver, oliver. Torkade oliver. Drar ner ugnen till 150 grader (visst var det så det skulle vara?). Grovhackar en näve. Okej, de hinner kanske inte bli så torkade på en halvtimme, slänger in dem ändå. Kanske händer det något med dem.

Fetaost, fetaost. Har jag inte ätit en rätt där fetaosten blev alldeles knaprig? Så gott! Hjärnan tom. Öppnar skafferiet. En påse mandelpotatis. Det vore väl ändå trevligt med lite potatis till. Ugnstekt? Ah! Den knapriga fetaosten låg ju på korv och grönsaker som stektes i ugn. Jag kan ju i alla fall slänga in korven och potatisen i ugnen. Ut med oliverna. Drar upp ugnen till 225 grader. Ett blomkålshuvud bakom potatispåsen. Kanske lika bra att göra den där ugnsrätten. Lite svamp fanns väl i kylen. Halverar potatisen. Blomkålen i mindre buktetter. Champinjoner i kvartar. Schalottenlökar i halvor och ett par hela vitlöksklyftor. Rosmarinsalt, olivolja och svartpeppar. Lammkorven i mindre bitar längs ugnsformens kanter. De hackade oliverna. Smular fetaost över det hela. Rödbetorna kokar, kokat och kokar.

Tjugo minter i ugnen. Det skulle vara nötter eller frön till också. Pumpafrön. Fumlar med förpackningen och köksgolvet täcks med frön. Ignorerar. Strör en näve från påsen över grönsakerna. Fem minuter till. Häller av rödbetorna i ett durkslag. Sätter på mig diskhandskar för att skala. Det är omöjligt. Skalet sitter fast. Muttrar och påminner mig själv om att sluta köpa saker som inte är i säsong bara för att det kostar sex kronor påsen. Lägger upp korv, potatis och grönsaker i en djup tallrik. Äter till Kulturnyheterna. I ögonvrån ser jag det pumpafrötäckta köksgolvet.

  • Gun

    Haha. Högaktuellt och borde publiceras nånstans som ett reportage om hur det går till i verkligheten när man är miljömedveten och inte slänger mat.

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Kanske det! Själv är jag mest nöjd med att jag i förvirringen fintade bort rödbetorna som egentligen skulle spela huvudrollen.