En butter kaka och några tips

Årets saffransbröd fick bli en maffig butterkaka fylld med vaniljsmör. Jag har tre tips för att få saftigt smakrikt saffransbröd:

  • använd en liten mängd jäst och långjäs degen (jag kalljäser oftast bulldeg över natten och bakar ut på morgonen).
  • använd rumsvarmt smör istället för smält (då kräver degen mindre mjöl och bullarna blir saftigare).
  • rör ut saffranet i sprit och låt det stå ett par timmar innan du gör degen (ger mycket saffranssmak).

Dessutom har jag ett bonustips när det gäller vaniljstång. Det kommer från Cook’s illustrated och funkar finfint: Dela vaniljstången på mitten och lägg ner delarna i en burk med ett par matskedar vodka, se till att snittytan ligger i spriten. När du ska använda vaniljstången är det bara att klämma ut vaniljfröna som har blivit en mjuk pasta. Inget klyvande och skrapa ur frön alltså. Nu återstår att testa om man kan använda vodkan som vaniljextrakt i kakbak.

Saffransbutterkaka med vanilj

2 paket saffran + 2 msk konjak eller rom
1/4 pkt jäst
5 dl mjölk (3%), rumsvarm
½ tsk salt
2 dl socker
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 vaniljstång
till pensling:
1 ägg

Häll saffranet i konjaken och låt dra 1-2 timmar. Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, saffranskonjak, salt, socker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i maskin. Klicka sedan i smöret, lite i taget och bearbeta degen tills smöret helt har gått in i degen.

Plasta in bunken och låt den till dubbel storlek i rumstemperatur (2-3 timmar) eller i kylskåp över natten.

Rör ihop smör, strösocker och fröna från vaniljstången. Smörj en rund kakform och sockra sedan formen.

Kavla ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Bred ut smöret och rulla ihop degen som en rulltårta. Skär rullen i ett par cm tjocka skivor. Lägg skivorna i formen med snittytan uppåt i två lager. Blir det några skivor över kan de gräddas som bullar i mitten av ugnen i 250 grader 7-8 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader (eller 250 grader om du har bullar som ska gräddas först) och låt kakan jäsa i ca 30 min. Pensla med ägg och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.