Elle(s)

En av mina favoritsysselsättningar är att gå på bio själv. Jag gillar att ge mig in i en historia och sedan i lugn och ro kunna vara kvar i stämningen efteråt. Sist jag var på bio att jag dock gärna haft sällskap. Jag såg filmen Elles (som i Sverige har fått titeln Elle, obegripligt), och jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om den. Var det en bra film om prostitution som lyckades få in både klass och kön i sin analys eller var det var en dålig film med stereotypa könsroller som romantiserade och förenklade? Något jag däremot var säker på när jag gick ut från biosalongen var att jag ville laga Coq au riesling. Rätten förekommer två gånger i filmen, men man får inte veta hur den tillagas (vilket såklart leder till minuspoäng), så jag konsulterade Nigel och Nigella och gjorde sedan lite som jag ville.

Coq au riesling

4 port
ca 1 kg kycklingdelar utan ben, tex kycklinglårfilé (helst med skinn)
100 g bacon av bättre sort eller rökt sidfläsk i tärningar
300 g ostronskivling, riven i strimlor
2 gula lökar, skalade och klyftade
5-6 hela vitlökar, skalade
1 fänkål, ansad och strimlad
2 lagerblad
1 flaska torr riesling
1 dl vispgrädde
salt och peppar
smör till stekning
Servera med: t.ex morötter med pomerans (se recept nedan) och bröd eller kokt potatis.

Hetta upp en stor gryta, salta och peppra kycklingen och bryn den i smör (om du använder kyckling utan skinn kan du hoppa över det och lägga ner kycklingen i grytan när vinet hälls i). Lyft ur kycklingen och lägg den på ett fat. Stek bacon eller sidfläsk och svamp knaprigt i ytterligare smör i grytan och lägg sedan ner lökklyftor, hela vitlöksklyftor, fänkål och lagerblad. Fräs ytterligare några minuter. Lägg ner kycklingen och häll på vinet. Låt småputtra i 30 minuter. Lyft sedan upp kycklingen och vrid upp värmen något, tillsätt grädden och låt såsen koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar och lägg ner kycklingen igen.

 

Smörkokta morötter med pomerans (eller citron)

4-5 stora morötter eller 10 små morötter
3 msk smör
saft av en 1/2 pomerans eller citron
salt och peppar

Skala morötterna och skär dem i stavar om de är stora (om de är små kan de vara hela), Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka morötterna utan lock i 4-5 minuter. Häll av nästan allt vatten, men behåll en bottenskyla. Tillsätt smöret och låt morötterna koka tills nästan allt vatten är borta. Tillästt citrussaft och rör om ordentligt. Salta och peppra.

  • http://www.smaskens.nu Annika

    Jag älskar coq au riesling. Brukar laga enligt NIgels anvisningar. Han har varit en av mina husgudar i ett femtontal år. Det var längesedan jag åt och lagade det; är nog snart dags igen.

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Ja Nigel kan man lita på. Jag har hållt mig till coq au vin hittills, men det här var bannemej godare. Önskar att jag någon gång ska få tillaga den på tupp i stället för kyckling.