Dille

Jag snöar ofta in på en råvara. Med jämna mellanrum återkomer ett enormt sug efter ananas (som jag nuförtiden försöker stävja). För något år sedan kände jag plötsligt en enorm kärlek till blåbär, ett bär som jag tidigare tyckt var ganska trist. Nu är det majs som gäller. Under veckan har jag inte en, men två gånger ätit creamed corn. Det var en ny bekantskap för mig och jag säger bara mm, mm, mm. Dagens lunch bestod av ljuvliga  Tamales El Bodegon, men majsbehovet var ändå inte stillat. När Karin sa att hon skulle hem och laga majssoppa var det bara för mig att springa hem och göra detsamma.

Majssoppa
2 port
1 stor burk majs
4-5 skivor bacon, finstrimlade
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd spansk peppar, hackad
en bit chipotle, ca 2 cm, hackad (brukar finnas i små påsar i grönsaksdisken, men går att ersättas med en rejäl hutt av tabasco med chipotlesmak.
5 dl vatten
1 pkt fond du chef kyckling (eller 1 kycklingbuljontärning)
1 dl vispgrädde
salt

Hetta upp en stekpanna och rosta de väl avrunna majskornen under omrörning. De är klara när de är mörkgula. Lägg upp majsen på en tallrik och knaperstek baconstrimlorna i pannan. Låt de rinna av på hushållspapper. Hetta upp en större kastrull med olja. Stek lök, vitlök och chili på medelvärme i 5 min. Tillsätt majs, vatten och buljong. Rör om och låt koka på svag värme i 15 min. Tillsätt grädden och kör loss med stavmixern tills soppan blir skummig (den behöver inte vara helt slät). Smaka av, kanske behövs lite salt. Strö över baconbitarna vid servering.