Det gula

 

Jag älskar smör. Det kan vara en effekt av att jag är uppfödd på Milda margarin, något som aldrig kommer att få sätta sin fot i min kyl. Just nu är kokvråns minimala kyl full med smör eftersom jag och en vän genomförde ett smörtest härom veckan. Japp, det är sånt jag roar mig med på fritiden. Vi testade sju olika sorter, allt från Arlas standardsmör till en fransk exklusiv variant. Mina smaklökar gav inte mycket för det exklusiva utan jag föll pladask för ett åländskt smör som förutom lagom sälta och syra hade en fin nötig ton. För att hedra vinnarsmöret bestämde jag mig för att baka croissanter.

Jag testade ett recept från Cook’s illustated (med några mindre justeringar) som inte var alltför krångligt. Visst, det tar tid men varje moment är ganska enkelt. Jag valde att börja med degen på e.m och baka ut croissanterna på kvällen för att sedan jäsa dem i kylen över natten, men man kan även jäsa dem i rumstemperatur någon timme.

Croissanter
ca 20 st

1/4 pkt jäst
3 dl kall mjölk
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
6 – 6 1/2 dl vetemjöl special
25 g smör, rumsvarmt
till utbakning: 350 g kallt smör
till pensling: 1 ägg

Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut med lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker och mjöl. Bearbeta till en smidig deg, för hand eller i maskin i ca fem minuter. Klicka ner smöret och fortsätt bearbeta degen i fem-tio minuter tills degen är fast och jämn. Plasta in bunken och ställ in degen i kylen i en timme. Forma under tiden smöret till fyllningen.

Skär det kalla smöret i kuber och lägg på en lätt mjölad skärbräda. Bearbeta det med en degskrapa.

 

Tryck och dra smöret mot skärbrädan med degskrapan. Målet är en jämn följsam massa.

 

Forma smöret till en fyrkant (ej till en rektangel som jag råkade göra) ett par cm tjock. Plasta in fyrkanten och lägg den i kylen.

 

Kavla ut degen till stor fyrkant (inte heller här lyckades jag så bra med formen). Lägg smöret diagonalt över degen.

 

Vik ihop degen över smöret och börja försiktigt kavla ut degen till en stor fyrkant igen. Börja från mitten och kavla utåt kanterna. Var lätt på handen i början och använd mer kraft mot slutet.

 

Här har jag ju faktiskt lyckats åstadkomma en fyrkant. Hurra för mig.

 

Vik ihop degen till en rektangel.

 

Och sedan en gång till till en fyrkant. Plasta in degen och lägg in i kylen i 2 timmar. Efter det upprepar du processen, kavla ut, vik i rektangel, vik till en fyrkant. Plasta in degen och låt den ligga i kylen ytterligare 2 timmar. Sedan är det dags för själva utbakningen.

 

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 1/2 cm tjock. Skär den i fyrkanter som delas i två trekanter.

 

Rulla ihop varje trekant med spetsen sist. Böj croissanten lätt och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck croissanterna med platsfolie. Nu kan du alltså välja att jäsa dem i 1 timme i rumstemperatur eller ställ in dem i kylen för att jäsa över natten. Då kan du baka ut dem på morgonen och få nygräddade croissanter till frukost. Värm ugnen till 225 grader. Pensla croissanterna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter tills de får fin färg.