Degigt

Det tog ett halvår innan jag uppfyllde mitt löfte till Cecilia om att laga dumplings till henne, men igår så snodde jag äntligen ihop en sisådär 90 degknyten. Jag tror att det var värt väntan, för vi slukade hälften av dem.

 

Dumplings med räkor och ingefära

45 st
45 runda plattor dumplingdeg (finns i frysdisken i asiatiska butiker) eller gör egen deg
400 g frysta skalade räkor
2 salladslökar
2 msk hackad ingefära
2 msk ljus soja
ett par droppar mörk sesamolja
dessutom: bambukorg plus bakplåtspapper eller ånginsats av metall

Tina räkorna och häll av överflödig vätska. Lägg räkor, salladslök, ingefära, soja och sesamolja i en matberedare och blanda med impulsknappen. Det ska inte bli helt finfördelat utan det ska fortfarande vara bitar av räkor kvar. Ha ett glas med vatten redo när dumplingstillverkningen ska börja. Lägg ca 1 msk fyllning på en degplatta, doppa ett finger i vattenglaset och blöt kanterna på plattan. Vik ihop degen till en halvmåne och tryck ihop kanterna ordentligt. Vik sedan upp kanten och tryck ihop snibbarna. Här finns en utmärkt instruktion.

Ånga sedan knytena i bambukorg eller ånginsats i metall. Använder du bambukorg, klipp då ut rundlar av bakplåtspapper, klipp några hål i dem och lägg i botten (annars fastnar knytena). Ånginsatsen av metall smörjs istället in med lite olja. Koka upp ca 2 dl vatten i en kastrull och ställ ner bambukorg eller ånginsats. Lägg på ett lock om du använder ånginsats. Ånga i cirka 5 minuter. Servera knytena med dipsås (se recept nedan).

Gyoza med marinerad tofu och spenat

45 st
45 st runda plattor dumplingsdeg
300 g fast tofu (jag använde Yi-Pins extra hårda tofu)
1 msk svart risvinäger, (chinkiang vinäger)
3 msk ljus soja
1 msk vitlöksolja
1 krm chiliflakes
400 g färsk spenat
2 salladslökar
1 msk maizena
olja till stekning (t.ex rapsolja eller jordnötsolja

Skär tofun i kuber, 1×1 cm. Blanda vinäger, soja, vitlöksolja och chiliflakes i en skål. Tillsätt tofun och blanda runt ordentligt. Täck över skålen och låt tofun marinera ca en timme. Koka upp en stor katrull med vatten och lägg ner spenaten. Låt koka i en minut och häll av den i ett durkslag. Spola i riktligt med kallt vatten. Lägg spenaten i en kökshandduk och vrid ur all vätska. Hacka den sedan i små bitar och rör ner den i tofublandingen. Tillsätt även maizena och finhackad salladslök.

Ha ett glas med vatten redo när dumplingstillverkningen ska börja. Lägg ca 1 msk fyllning på en degplatta, doppa ett finger i vattenglaset och blöt kanterna på plattan. Vik ihop degen till en halvmåne och vecka den övre kanten medan du trycker ihop den med den undre, här är en bra instruktion. Hetta upp en vid kastrull som har lock och tillsätt 1 msk olja. Lägg ner knytena och låt dem steka ett par minuter tills undersidan får fin färg. Häll då på 1 dl vatten och lägg på locket (de ska alltså bara stekas på ena sidan). Låt dem ånga klart i 2-3 minuter. Servera med dipsås (se recept nedan).

Dipsås

1 msk vit risvinäger
3 msk ljus soja
några droppar sesamolja
1 tsk sesamfrön

Rosta sesamfrön under omrörning i en torr stekpanna och mortla dem sedan. Blanda vinäger, soja, sesamolja och sesamfrön. Servera i små skålar.