De tre favoriterna

 

I torsdags fick jag feeling och svängde ihop en kaka med mina tre smakfavoriter: pistasch, citron och kardemumma. Det blev en ypperlig kaka. Kanske på grund av att jag använde rismjöl. Jag har en påse som bara står i skafferiet efter en rad misslyckade försök att göra koreanska pannkakor. Nu kommer jag nog att baka upp påsen för det blev en väldigt luftig och lätt kaka som smälter i munnen. Och så är den ju glutenfri om man är ute efter det.

Pistachkaka med citron och kardemumma

1/2 dl saft av citron
100 g smör
1 dl skalad pistaschmandel
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl rismjöl (finns i asiatiska butiker)
1 tsk bakpulver
1 tsk hel kardemumma
skal av en citron
dekoration: florsocker 

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp citronsaften i en kastrull och låt den koka ner till hälften. Tillsätt sedan smöret och låt det smälta. Låt svalna. Mal pistaschmandeln eller kör den till pulver i matberedare. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt och vispa sedan ner det smälta citronsmöret. Blanda rismjöl och bakpulver. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Vänd ner mjöl, pistaschmandel, kardemumma och citronskal i smeten med hjälp av en slickepott. Klä en ugnsform, ca 30 x 24 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt svalna helt. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker vid servering. 

 

 • Johanna Å

  Oooh, ska genast skicka receptet till min mamma. Lillkusinen är glutenintolerant och mamma är alltid lika ledsen över att hon inte kan baka något gott åt henne när hon är på besök!

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Ja gör det! Det går säkert variera smaksättningen om man vill det.

   2013/6/15 Disqus

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Och rismjölet köpte jag på Kina-Li om du vill köpa till din mamma :)

   2013/6/15 Ylva Porsklev

   • Johanna Å

    Perfekt, kan ta med söderut på semestern (då jag dessutom kan baka den själv). :-)