I torsdags fick jag feeling och svängde ihop en kaka med mina tre smakfavoriter: pistasch, citron och kardemumma. Det blev en ypperlig kaka. Kanske på grund av att jag använde rismjöl. Jag har en påse som bara står i skafferiet efter en rad misslyckade försök att göra koreanska pannkakor. Nu kommer jag nog att baka upp påsen för det blev en väldigt luftig och lätt kaka som smälter i munnen. Och så är den ju glutenfri om man är ute efter det.
Pistachkaka med citron och kardemumma
1/2 dl saft av citron
100 g smör
1 dl skalad pistaschmandel
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl rismjöl (finns i asiatiska butiker)
1 tsk bakpulver
1 tsk hel kardemumma
skal av en citron
dekoration: florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp citronsaften i en kastrull och låt den koka ner till hälften. Tillsätt sedan smöret och låt det smälta. Låt svalna. Mal pistaschmandeln eller kör den till pulver i matberedare. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt och vispa sedan ner det smälta citronsmöret. Blanda rismjöl och bakpulver. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Vänd ner mjöl, pistaschmandel, kardemumma och citronskal i smeten med hjälp av en slickepott. Klä en ugnsform, ca 30 x 24 cm med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt svalna helt. Skär kakan i rutor och pudra över florsocker vid servering.