Dagen efter kvällen före

Varje gång jag gör fisksoppa slutar det alltid på samma sätt. Precis innan servering står jag vid grytan och känner mig frustrerad. Smakerna finns där, de anas men vill inte blomma ut. Det slutar med att jag desperat slänger i lite allt möjligt, pressad citron, habanerosalsa, fond. Resultatet blir helt ok men inte mer än så. Dagen därpå har det plötsligt hänt grejer. Smakerna står i full blom och om jag har varit lite för ivrig i mina försök att pimpa soppan märks det mer än väl. Hädanefter ska jag alltid göra fisksoppa dagen innan jag serverar den.

Fisksoppa med fänkål apelsin och konjak

4 port
1 gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 tsk fänkålsfrön
1 morot, skalad och tärnad
2 palsternackor, skalade och tärnade
1 stor potatis, skalad och tärnad
1 stånd fänkål, tärnad
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
7 dl vatten
4 msk fiskfond
saft av 1/2 apelsin
saft av 1/2 citron
1/2 dl konjak
350 g lax i kuber
250  g vit fast fisk i kuber
olivolja till stekning
salt och svartpeppar

Fräs lök och vitlök någon minut i olja utan att de tar färg.  Strö över fänkålsfrön och fortsätt fräsa ytterligare ett par minuter. Tillsätt, morot, palsternacka, potatis, fänkål och tomatpuré. Fräs under omrörning i fem minuter. Slå på vinet och låt det koka in någon minut innan tomaterna tillsätts. Dela tomaterna i mindre bitar med en slev. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Puttra på låg värme i ca 30 min. Smaka sedan av med salt och peppar och tillsätt apelsin- och citronsaft och konjak. Koka i några minuter till och smaka av igen. Tillsätt till sist fisken och låt den puttra i fem minuter.  Glöm bort soppan tills nästa dag.