Brunch och brännskada






Koreansk karré

Blir bäst om man marinerar köttet över natten. Om det inte finns tid för det marinera i 1-2 timmar i rumstemperatur.

4 port
ca 1 kg fläskkarré med ben i skivor
1 färsk vitlök (ska användas till vitlökssåsen som serveras till potatisen)
marinad:
1 dl ljus soja
1/2 dl ättika (12 %)
4 vitlöksklyftor, hackade
2 msk koreansk chilipasta, eller 1 msk sambal oelek
till redning: 1 msk maizena
till servering: 1 msk rostade och mortlade sesamfrön (gärna blandat svarta och vita)

Blanda soja, ättika, vitlök och chilipasta. Lägg karrén i dubbla plastpåsar och häll över marianden. Förslut påsen ordentligt och låt köttet marinera i kylen över natten. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köttet ur marinaden och låt det rinna av, men SPARA marinaden. Lägg köttet i en ugnsform. Dela vitlöken i halvor på bredden och lägg dem i ugnsformen. Stek köttet i ca 60 minuter, tills det lossar lätt från benet. Låt det vila 5-10 minuter. Koka under tiden upp marianden. Låt puttra ett par minuter och red den med maizena. Skär bort benet från köttet och skär det sedan i centimetertjocka strimlor. Lägg upp det på ett fat, ringla över såsen och strö över sesamfrön.

Sjukt knaprig potatis
En bastardversion av Heston Blumenthals ”In search of perfection”-potatis. Schhhh, säg inget till honom.

4 port
ca 15 st potatisar, mjöliga
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skrubba potatisen och skär den i fyra delar. Koka upp en stor kastrull med vatten med 2 msk salt. Tillsätt potatisen och koka  i 20 minuter. Häll av i ett durkslag. Häll olivoljan i en ugnsform och ställ in i ugnen någon minut. Häll ner potatisen när oljan är varm och rör runt så att potatisen täcks av olja. Stek i ugnen i 60 min. Rör runt då och då. Strö över flingsalt och svartpeppar efter halva tiden.

Vitlökssås
1 ugnsbakad färsk vitlök
2 dl crème fraiche
1 msk finhackad gräslök eller salladslök
salt och peppar

Ugnsbaka vitlöken i halvor tillsammans med fläskkarrén. Låt den svalna något och kläm sedan ut vitlöksklyftorna. Mosa dem med en gaffel och blanda sedan med crème fraiche och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Tempuragrönsaker
De var inte mycket att hurra över. Och dessutom orsakade de mig en brännskada. Så vi kan väl ta receptet en annan gång?

The chokladpudding
En gammal Nigella-klassiker som är svår att tröttna på. Den är lätt att förbereda, bara att göra smeten i förväg och sedan grädda precis innan servering.

4 port
125 g mörk choklad i mindre bitar
125 g smör
3 ägg
150 g strösocker
35 g vetemjöl
till servering: lösvispad grädde

Smält smör och choklad över vattenbad. Vispa ihop ägg, socker och mjöl. Det behöver inte vara pösigt utan ska bara blandas. Vispa ner smörchokladblandingen. Hit kan man förbererda. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla fyra portionsformar. Fördela smeten i formarna och grädda ca 10 minuter. Puddingarna är klara när de börjar spricka på ytan. Ytan ska vara knaprig med innehållet rinnigt. Servera genast med vispgrädde.