Brödtigerkaka

Jag har länge velat baka marble rye-bröd och när den första höstförkylningen slog till hände det. Jag gillar att långjäsa bröd och brukar ofta ställa degbunken i kylen över natten. Nu är min kyl fullproppad pga diverse projekt och jag har istället testat att använda ytterst lite jäst och jäsa i rumstemperatur över natten. Har funkat finfint med både kanelbullar och matbröd. Marble rye används till till exempel Reuben sandwich men jag använde mitt bröd till den här ypperliga skapelsen gjord av Nigella.

marblerye2_edited-1

Marble rye

2 bröd

Ljus deg:
1 tsk jäst
3 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
2 tsk kummin
1 msk sirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Mörk deg:
Samma ingredienser som till den ljusa degen plus 2 msk kakao och 2 msk vatten.

Gör i ordning degarna i varsin bunke. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, kummin och mjöl. När du gör den mörka degen, tillsätt även kakao utrört i vatten. Arbeta degen noga, ca 10 minuter. Plasta in bunkarna och låt jäsa över natten, ca 8 timmar.

Tippa ut den ljusa degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och tryck ut dem till 1 cm tjocka rektanglar. Gör likadant med den mörka degen och lägg den mörka degplattan på den ljusa. Rulla ihop som en rulltårta.

Lägg rullarna i varsin brödform som rymmer 1 1/2 liter. Låt jäsa i ca en timme. Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Tippa bröden ur formarna och låt svalna på galler.