Broccolifritt


Efter alla broccolirelaterade inlägg är det på sin plats med en utsvävning. Den här närmast gudomliga skapelse står min vän Noelia för. En cheesecake med min favoritsmakkombo lakrits och hallon. Jag är inte så förtjust i det där kexbottnarna som brukar vara standard för cheesecakes och blev därför extra glad när det visades sig att det här var en annan, liksom kolaseg botten. Grundreceptet är hämtat från boken Drakamöllans kök. Lakritssirap kan man i Uppsala hitta på Saluhallen.

Noelias lakrits- och halloncheesecake

Botten:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 msk lakritssirap

Fyllning:
500 g philadelphia
3 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
125 g kesella
1 dl socker
100 g hallon
lakritssirap
Börja med botten. Sätt ugnen på 200 grader. Rör rumstempererat smör och socker pösigt. Tillsätt sirap och lakritssirap. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Platta ut den smuliga degen i en 24 cm form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Fortsätt med fyllningen. Blanda philadelphia, kesella och yoghurt med en elvisp. Tillsätt socker och därefter ett ägg i taget. Rör under tiden. Häll hälften av fyllningen i formen med det gräddade pajskalet. Strö ut hallon. Häll över resterande fyllning. Ringla lakritssyrup över och använd en gaffel för att göra ett fint marmorerat mönster. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.