Borstj, Borscht, Borsjtj

Egentligen vill jag att ni ska laga det här receptet på rysk rödbetssoppa. Ni kommer att bli lyckliga om ni gör det och om ni gör en stor sats kommer lyckan att vara länge, länge. Men ibland är det vardagskväll och en hord av röda saker i kylskåpet skriker efter uppmärksamhet och då kan man testa det här istället.

Borsjtj

ca 6 port

500 g rödbetor
2-3 morötter
2 lökar, röda eller gula
en stor klyfta rödkål
1-2 dl rödvin
1 vitlöksklyfta
1 1/2 liter vatten
2 poddar fond köttbuljong
salt och svartpeppar
rödvinsvinäger efter smak
1/2-1 pkt bacon
smör till stekning

Servera med:
Smetana, gräddfil eller tjock yoghurt

Skala rödbetor, morötter och lök. Skär kålen i mindre bitar. Kör allt utom en rödbeta i matberedare med rivbladet monterat. Om du inte har matberedare, grovriv rödbetor och morötter, hacka löken och strimla kålen.

Fräs löken i smör  fem minuter i en stor gryta. Tillsätt alla grönsaker och riv ner vitlöksklyftan. Fräs under omrörning några minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in någon minut. Tillsätt sedan vatten och fond. Låt koka upp och koka sedan under lock på låg värme ca 1 timme. Finriv den sparade rödbetan och rör ner i soppan. Tärna bacon och stek knaprigt i stekpanna. Tillsätt bacon till soppan och smaka av med salt, peppar och vinäger. Ät med en klick smetana, gräddfil eller yoghurt.