Bollar

Fiskbollar. Så mycket godare än fiskbullar.

Nudelsoppa med fiskbollar 

2 port
ca 80 g vete-, ägg- eller risnudlar
1 dl räkfond + 5 dl vatten eller 6 dl fisk-, skaldjurs- eller kycklingbuljong
1/2 tsk torkade chiliflakes
2 stjälkar citrongräs
1-2 msk thailändsk fisksås
1 msk ljus soja
1 tsk socker
saft av 1/2-1 lime
250 g pak choy
2 salladslökar
1/2 kruka koriander
fiskbollar:
250 g filé av vit fisk (jag tog torsk)
1 msk maizena
1 vitlökklyfta
1 msk ljus soja
1/2 kruka koriander

Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen, skölj dem sedan i kallt vatten i ett durkslag. Börja sedan med bollarna. Lägg grovskurna fiskbitar i en matberedare eller minimixer tillsammans med övriga ingredienser. Kör till en fast smet. Värm upp fond eller buljong tillsammans med chiliflakes, socker, fisksås och soja. Banka ordentligt på citrongrässtjälkarna med hjälpa av tex en kavel, så att fibrerna går sönder (men stjälken ska ändå hålla ihop) och låt dem koka med i buljongen. Rulla under tiden små bollar av fisksmeten. Smaka av buljongen med limesaft och ev lite mer fisksås. Lägg ner fiskbollarna och låte dem sjuda 3-4 minuter. Skär pak choi i grova strimlor och salladslöken i tunna strimlor. Fiska upp citrongräset och lägg ner pak choi och salladslök och ta soppan av värmen. Bottna djupa soppskålar med nudlar och skeda sedan över buljong och bollar. Strö över hackad koriander.