Glasspinnar och lite fläsk

Glasspinnar är det jag tänker på just nu. Med smaker som iskaffe och lavendelyoghurt. Än så länge har jag inget vidare recept att komma med. Jag har visserligen åstadkommit en maffig variant med svart sesamfrö men receptet lyder just nu: rör ihop 3 dl avrunnen gräddfil med kondenserad mjölk och svart sesampasta tills det blir gott. Istället får ni en gammal goding i ny tappning. Det blev så himla gott! Jag serverade den på majstortillas snabbt stekta i olja och min nya besatthet: vit kimchi (som jag köper här), men den passar nog lika bra mellan maffiga hamburgerbröd. Kanske med slaw på sesammajo och kimchi… ?

Pulled pork i asiatisk stil

4-5 portioner

ca 1 kg fläskkarré utan ben
salt och peppar
2 dl ananasjuice
1/2 dl ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 msk svart risvinäger (går att byta till ljus)
2 msk ljus sirap
5 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
1/2 msk koreanskt chilipulver, gochugaru eller 1/2 tsk chiliflakes
1 kanelstång

 

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och lägg det sedan i en gryta.

Häll över ananasjuice, soja, risvin och risvinäger. Tillsätt sirap och skalade vitlöksklyftor. Skala och skiva ingefäran och tillsätt den. Strö över chili och lägg ner kanelstång.

Ställ in i nedre delen av ugnen i 3-4 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Köttet är klart när det lätt går att dra isär.

Finfördela köttet med hjälp av två gafflar. Servera köttet med tortillas, stora salladsblad, hamburgerbröd eller surdegsbröd och tillbehör.



Misshandlad kaka

Igår infann sig en loj känsla, som på den tiden när söndagar gick ut på att baka kakor. Jag bestämde mig för att det var tid att ge en av de mest misshandlade kakorna upprättelse. Jag brukade tänka översöt kafékaka med stora morotsbitar, täckt med sliskig glasyr. Nu tänker jag saftig, syrlig, kryddig, packad med finrivna morötter.

Morotskaka

3 dl riven morot (ca 3 morötter)
1/2 msk riven färsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kokosflingor
1 tsk kanel
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
1 1/2 dl neutral olja, t ex raps
1 1/2 dl gräddfil
saft och skal av 1 lime
till formen: smör eller olja och kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morot och ingefära.

Rör ihop mjöl, strösocker, bakpulver, salt, kokos och kanel. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och rör ner hälften i mjölblandningen.

Vispa upp äggen och vispa sedan ner oljan lite i taget. Tillsätt gräddfil, limesaft- och skal.

Vänd ner äggblandningen, morötter och ingefära i mjölet med hjälp av en slickepott.

Smörj och bröa en kak- eller brödform med kokos. Häll smeten i formen och strö över resten av den stötta kardemumman.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter, känn efter med en sticka om kakan är klar.

Tippa ut kakan och låt svalna under formen.

 


Ägg och yoghurt från en get

Krämigt ägg att doppa bröd i. Bästa sättet att starten dagen ju.

Äggcocotte med cheddar och mejram

2 portioner

en klick smör
2 msk grädde eller mjölk
2 ägg
salt
några blad färsk mejram
3 msk riven cheddar eller annan smakrik ost
servera med: bröd och eventuellt stekt bacon

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en ugnsform fylld till hälften med vatten.

Lägg en liten klick smör i botten av två små ugnsfasta formar. Häll 1 msk grädde eller mjölk i varje form. Knäck ner äggen. Salta försiktigt.

Strimla mejramblad och strö över. Strö över osten.

Ställ formarna i vattenbad och grädda i ca 15 minuter, tills vitan har stelnat men gulan fortfarande är lite lös.


Lång fredag, långt kok

Ibland blir det inte som en tänkt sig, ibland blir det bättre. Jag tänkte mig en bolognese med min senaste kärlek –  vildsvinsfärs (eller 50/50 vildsvin och hjort eftersom det är det enda jag kan få tag på just nu), rödvin och de sedvanliga burktomaterna men tji fick jag för jag hade varken det ena eller det andra. Men huvudsaken är ju att en har en kantbit parmesan, resten löser sig.

Vild bolognese med fänkål och korianderfrön

För er som inte gillar koriander – korianderfrön har inte samma parfymiga smak utan har en fräsch citruston som ni kommer att gilla, jag lovar!

4 portioner

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 morötter, ca 300 g
1 tsk fånkålsfrön
1 tsk korianderfrön (finns i butiker med orientaliskt matsortiment)
500 g vildsvinsfärs eller 50/50 vildsvin och hjort
1/2 dl tomatpuré
2 dl vitt oekat vin
1 bifftomat eller 2 vanliga tomater
ca 3 dl vatten
en kantbit parmesan
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
till servering: spaghetti, tagliatelle eller linguine och riven parmesan.

Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och tärna morötterna. Mortla fänkålsfrön och korianderfrön. Lägg allt i en kall stekpanna med olivolja. Sätt på högsta värmen och vrid ner till medel så snart det börjar fräsa. Stek allt under omrörning i 10 minuter. Lägg sedan över i en gryta.

Tillsätt mer olja i stekpannan, vrid upp värmen och bryn färsen i omgångar. Lägg över den i grytan. Rör ner tomatpuré och sätt grytan på medelvärme. Stek allt under omrörning ett par minuter och häll sedan över vinet. Låt det koka in någon minut och tillsätt sedan så mycket vatten att köttet täcks.

Tärna tomaten och tillsätt den. Lägg ner parmesanskalken hel. Låt allt koka på svag värme i minst 1 timme men gärna 3.

Lyft upp parmesanbiten och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och parmesan.

 


Hångel och glass

I lördags sken solen och jag ville hångla med hela världen. Vårkänslorna övermannade mig helt och jag kom hem med en hel trälåda med jordgubbar från Spanien. Inspirerad av min favoritefterrätt på Aaltos gjorde jag en helt enkelt briljant glass. Några kommer nog att tycka att jag varit snål med sockret, då är det bara att ösa på efter smak. Själv tycker jag att den är perfekt.

 

 

Glass med bakad jordgubb och gräddfil

Det kommer att bli över av den ljuvliga krämen på bakade jordgubbar. Lägg en klick i frukostyoghurten, servera till ostkakan eller bara ät.

5 dl

1/2 liter jordgubbar
3/4 dl strösocker
3 msk citronsaft
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 krm salt
1/2 dl strösocker
1 msk vit sirap
1 msk maizena + 1 msk mjölk
1 dl gräddfil

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en ugnsform och strö över socker. Baka jordgubbarna i ugnen i 15 minuter. Låt svalna något och mixa sedan allt (jordgubbar och smält socker) med citronsaft.

Koka i en kastrull upp vispgrädde, mölk, salt, socker och sirap. Låt sjuda tills sockret smält. Rör ut maizena i mjölk och rör ner det i mjölkblandningen. Sjud under omrörning under några minuter tills bladningen tjocknar. Ta av värmen och låt svalna en stund.

Lägg gräddfil i en skål. Vispa ner mjölkblandningen, lite i taget. Vispa sedan ner 2 dl av jordgubbskrämen. Ställ smeten i kylen i ca två timmar och kör sedan i glassmaskin. Frys eventuellt en stund innan servering.



Yttre mys inre kaos

 

Här är det så tyst, så tyst. Jag är inne i min bokbubbla. De dagar jag inte jobbar fotograferar med Stefan är jag hemma mest hela tiden för att förbereda nästa fotografering och för att försöka mig på det här med att skriva själva boken. Att jag har deadline om två veckor börjar jag bli smärtsamt medveten om, men en presterar bra under press och så vidare. Tillbaka till bubblan.

 

 


En dag på jobbet

Okej att jag måste gå upp mitt i natten för att vi ska hinna plåta i dagsljus, att jag släppar tonvis med råvaror och att jag hela tiden skriver meterlånga listor som jag sedan glömmer, jag har ändå ganska så himla roligt på jobbet just nu.

 

 

Inte ens de på tv är vakna när jag går upp.

Note to self: illustratörsjobb är inget för dig.

Where the magic happens.

Fritösens förmåga sätts på prov.

Fotografens förmågor är det inget fel på.

Någon börjar bli trött på att äta friterat till lunch. Halva boken kvar att plåta…

 


Ett recept!

Från att endast sörpla soppa vid influensasymtom har jag blivit ett soppfreak. Ikväll blev det det här:

Pumpasoppa med sherry och ostronskivling

4 port

1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
ca 500 g tärnat pumpakött (skalad och urkärnas)
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
en nypa rökt paprikapulver, gärna piccante men dulce går också bra
1/2 ask (125 g) körsbärstomater, gärna gula
9 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
ca 2 msk torr sherry
ca 1 msk sherryvinäger
salt och svartpeppar
200 g ostronskivling
smör till stekning

 

Skär ett snitt längs med purjon, håll den under vattenkranen och skölj mellan löklagren. Strimla den sedan. Skala och skiva vitlöken.

Lägg ca 1 msk smör i en kall gryta eller kastrull. Lägg ner purjo och vitlök och sätt på högsta värme. Dra ner värmen till medel så snart det börjar fräsa. Fräs under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt pumpatärningar, fortsätt fräsa i fem minuter. Rör ner tomatpuré och tillsätt paprikapulver och rökt paprikapulver. Fräs en minut och häll sedan på buljong. Tillsätt halverade tomater. Koka under lock i 30 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer och rör ner grädde, sherry och sherryvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i fem minuter.

Strimla ostronskivlingen och stek den knaprig i smör på medelhög värme i en stekpanna. Rör ner svampen i soppan.