Barndomstrauma

Jag var sex år och låg på det gammelrosa överkastet i mina föräldrars dubbelsäng. Örat sprängvärkte, paniken steg i min kropp i samma takt som febern. Ovanför mitt huvud är mamma och pappa mitt inne i ett gräl om huruvida den gula löken som de tänker stoppa i mitt öra ska vara riven eller hackad.

Det är ett trauma jag återupplever just nu, jag har nämligen fått öroninflammation. Har därför inte så mycket att bjuda på bloggmässigt, jag äter typ blodpudding  (men jag äter såklart min blodpudding med finess, med stekta äppelklyftor, finbacon och rosmarinpotatis).

 Idag lyckades jag dock sno ihop ett filmjölksbröd. Inte så revolutionerande kanske, men det kan vara värt att påminna om detta enkla brödbak såhär i surdegens tidevarv. Jag brukar köra skafferirensning när jag rör ihop degen, så det är bara att byta ut ingredienser efter eget behag/skafferi. Jag använder även mindre sirap än i standardrecepten för att undvika känslan av kaffebröd till frukost.

Filmjölksbröd
1 stort bröd
5 dl filmjölk
½ dl mörk sirap (eller lingonsylt)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl russin eller torkade aprikoser (hacka aprikoserna)
1 dl hela hasselnötter eller sötmandel
½ dl rågkross
1 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
1 ½ dl fint rågmjöl
½ dl majsmjöl (finns i hälsokosthyllan)
ca 3 dl vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader. Blanda torra ingredinser i en bunke. Tillsätt sirap och mjöl och rör snabbt ihop till en deg. Den ska vara kladdig men inte rinnig. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Klä en 2-liters brödform med ett bakplåtspapper och klicka ut degen. Mjöla händerna och tryck ut degen i formen. Grädda i ca 75 min.