Aw

Vissa dagar jobbar jag hemma. Som förra tisdagen då jag förvandlade kokvrån till ett provkök för rulltårtsbak. Då passade jag även på att ha en liten after work på hemmakontoret. Jag gjorde pizza på rågsurdeg från Pain de Martins senaste bok. Vill man inte pyssla med surdeg går det bra att byta ut 1 dl av vetemjölet mot 1 dl mörkt lantbrödsmjöl i en vanlig pizzadeg. Jag gjorde två av mina favorittoppings som båda har ursprung i tv-recept. Potatispizzan är Ernsts och kronärtskockspizzan är Mat-Tinas.

Potatispizza

till en 1 stor pizza
4 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
ca 1/2 dl olivolja
2 potatisar
2 dl smakstark ost, t.ex västerbotten eller prästost
1/2 kruka färsk rosmarin

Sätt ugnen på 250 grader. Tryck ut pizzadegen på en väl smord plåt. Ringla över lite olivolja. Finhacka vitlöken och strö över flingsalt. Mosa ihop vitlökshack och salt med ett knivblad (alltså, lägg kniven platt mot hacket och mosa ihop genom att trycka ner bladet). Smeta ut vitlöksmoset på pizzabotten med händerna. Skala potatisen och skiva den supertunt med en mandolin eller osthyvel. Fördela skivorna på pizzan utan att de överlappar varandra. Ringla över ytterligare olivolja. Repa rosmarinbladen och grovhacka dem. Strö det över potatisen och avsluta med ost. Grädda i ca 10 minuter, tills pizzan får en gyllene färg.

Pizza med kronärtskockskräm och serrano

till en stor pizza
1 burk kronärtskockshjärtan
1/2 dl + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 ask coctailtomater
en näven svarta urkärnade oliver
4-5 stora skivor serranoskinka
1 mozzarellaost
ca 25 g parmesan
1 liten påse färsk bladspenat
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader. Mixa ihop avrunna kronärtskockor, 1 skalad vitlöksklyfta och 1/2 dl olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Halvera coctailtomaterna och lägg dem i ett durkslag. Krama ur tomaterna ordentligt med händerna, så att kärnhuset avlägsnas och låt tomaterna rinna av en stund. Halvera oliverna.

Tryck ut pizzadegen på en väl smord plåt. Bred ut kronärtskockskrämen över botten. Strö över tomater och oliver. Riv skinkan i breda strimlor och fördela dem över pizzan. Skiva mozarellan och lägg ut över pizzan. Grädda den i mitten av ugnen i ca 10 min tills den får en gyllene färg. Ta ut den färdiggräddade pizzan och hyvla strimlor av parmesan över med hjälp av en potatisskalare. Strö över spenat, ringla lite olivolja och dra några varv med pepparkvarnen över det hela.