Avslöjande

Jag tänkte att midsommardagen kunde vara en bra dag att ta upp det här med béarnaise. Ett stående fredagsinslag under min uppväxt var stekt älgbiff med pulverbéarnaise. Alltså, det egenhändigt skjutna och hemsläpande köttet dränktes i pulversås. Jag glufsade glatt i mig varje vecka och avslutade måltiden med att doppa klyftpotatis direkt i såskastrullen. Jag tror inte att jag har fått men för livet av detta, jag tycker bara att det är så konstigt såhär i efterhand. För i vuxen ålder upptäckte jag hur lätt det är att göra béarnaisesås. Snopet liksom. Så om ni inte redan visste det: biff med bea är rena snabbmaten. Mitt recept är dessutom extra enkelt, för man behöver inte ens smälta smöret.

Béarnaise:
2-3 portioner (beroende på dagsform)
1/2 schalottenlök, hackad
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk krossad vitpeppar
1 liten knippa dragon+ 1 msk hackad dragon
2 äggulor
150 g smör skuren i tärningar
ev en nypa salt

Lägg vinäger, en liten knippa dragon, schalotten och vitpeppar i en liten kastrull. Låt vinägern koka ner till hälften och sila den sedan. Häll den i en skål eller kastrull som sedan ställs i ett vattenbad (alltså ställ den ovanpå en kastrull med sjudande vatten). Vispa ner äggulorna i blandningen och vispa tills de börjar tjockna. Tillsätt sedan smöret tärningsvis, vispa ut varje tärning innan en ny tillsätts. Smaka ev av med lite salt och rör ner den hackade dragonen. OM såsen skulle skära sig, tillsätt någon matsked kallt vatten och vispa kraftigt så fixar det sig!

  • Kinette

    Haha! Fan vi har mer gemensamt än man kan tro. Pulverbea och kött var stående fredagsmyset även hemma hos oss. Men oftast även med fryspommes och lövbiff. Men varför har jag trott att det är rymdfysik att göra egen béarnaise? Jag har ju t o m köpt en sån där vattenbadsinsats på din inrådan. Sommaren kommer gå i beans tecken, no doubt.

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Aah, det kommer att bli en fantastisk sommar! Och den där vattenbadsinsatsen är värd varenda krona.