Äppelpäron

Nashipäron eller japanskt päron. Det tog ett tag innan jag insåg att det är samma sak som min barndoms hajpade äppelpäron. Med stor spänning fick jag plocka med en av de blekgula frukterna hem från affären för att sedan skära upp hemma i köket. Och jag blev så besviken. Det smakade som ett urvattnat päron. Sedan dess har jag inte ägnat äppelpäronet en tanke. Men nu var det extrapris på nashipäron och när poletten trillat ner beslutade jag mig för att ge frukten ytterligare en chans. Och det gjorde jag rätt i. Visst, till en början hade det samma urvattnade smak, men efter ett par dagar var smaken söt och fyllig medan fruktköttet fortfarande var krispigt. Det blir alltså inte mjukt som på ett vanligt päron vilket gör att den passar extra bra i sallader m.m. Jag använde den till marinad till en smarrig koreansk galbi gui och till en lunch improviserade jag ihop en salsa med asiatiska smaker.

Salsa på avocado och nashipäron

1 tsk sesamfrön, gärna svarta
1 avocado
1 nashipäron
1-2 tsk ljus soja eller tamari
1 tsk sesamolja
ca 1 tsk pressad lime
servera till: Stekt kyckling, fisk eller kött 

Hetta upp en stekpanna och rosta sesamfröna under omrörning. Halvera avocadon, ta bort kärnan och skär ett rutmönster genom avocadon. Skeda ur avocadoköttet och du har färdiga tärningar. Kärna ur och tärna päronet. Lägg avocado och päron i en skål och tillsätt soja, sesamolja och pressa över lime. Blanda runt ordentligt och smaka av. Tillästt ev lite mer soja eller lime. Strö över sesamfrön och servera.