Använd fantasin (om mandelkaka)

Jag hade alla intentioner att ta en bild på detta lilla under till kaka men mina kolleger såg till att den försvann i ett nafs. Så ni får använda fantasin när ni föreställer er den gyllengula mandelstinna kakan toppad med len apelsinkräm och överströdd med rostad mandel. Eller ännu hellre, baka den!

 

Spansk mandelkaka med apelsinkräm

Kakan är den klassiska tarta de Santiago som baseras på mandel och är glutenfri. Låt gärna kakan stå till nästa dag, då blir den saftigare.

 

250 g mandel
6 äggulor
6 äggvitor
3 dl fint strösocker
rivet skal av en citron
rivet skal av en blodapelsin eller apelsin
1/2 tsk bittermandelessens
kräm:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl blodapelsincurd (går säkert att byta ut mot färdig citroncurd men det blir inte riktigt lika smarrigt)
dekoration:
hackad mandel (gärna rostad) eller mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en kastrull med vatten och skålla mandeln 20 sek. Häll av och låt svalna något. Tryck sedan ur mandeln ur skalet. Lägg den skalade mandeln i matberedare och mixa noga tills allt är finfördelat.

Vispa äggulor och socker till en ljus, fluffig smet. Rör ner mandel, citrusskal och biittermandelessens. Vispa äggvitorna hårda och vänd sedan försiktigt ner dem i smeten med hjälp av en slickepott. Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

Stjälp upp och låt svalna. Låt gärna kakan stå insvept i folie till nästa dag.

Vispa grädden och vänd sedan ner blodapelsincurden. Bred ut krämen över kakan och dekorera med hackad mandel eller mandelspån