Allkrydda

För ett bra tag sedan fick jag två tuber koreansk chilipasta, gochujang, direktinflygna från Seoul. Länge låg de orörda i kylskåpet i väntan på att något att förgylla någon spektakulär koreansk rätt. Det har inte blivit några sådana rätter men sakta men säkert har min gochujang arbetat sig upp på topplistan över smaksättning som förgyller det mesta. Igår blandande jag ner den sötrökiga pastan i smör som blev härligt orange och som sedan kletades på en kyckling. Den blev lite bättre, lite godare.

 

Allt i ett kyckling
Jag brukar laga en hel kyckling även om det bara är jag själv som ska äta. Det kött som blir över går utmärkt att frysa in i smårportioner för att sedan tas fram till att till exempel göra pastasås, sallad eller soppa.

4 port
1 hel kyckling ca 1,5 kg
8-10 potatisar
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk worcestershiresås
1 tsk  gochujang
1 lime eller 1 citron
2 schalottenlökar
1 ruska salvia (eller annan trevlig ört)
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör, worcestershiresås och gochujang till ett jämnorange kryddsmör. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Salta och peppra kycklingen ordentligt invändigt och utvändigt. Gnid in hela kycklingen med smöret. Gör gärna fickor med hjälp av fingret mellan skinnet och bröstköttet och stoppa in smör där. Fyll sedan kycklingen med en tvättat och halverad lime eller citron, skalad och halverad schalotten och färsk salvia. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en oljad långpanna (den uppmärksamme läsaren ser att jag lade kyckligen med bröstet neråt och det gick ju bra det med). Lägg potatisen runt om kycklingen och salta och peppra den. Sätt in i mitten av ugnen och stek tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader (det tar runt en timme). Ös kycklingen två-tre gånger under tiden och rör samtidigt om potatisen. Om du inte har en termoteter kan du testa om kycklingen är klar genom sticka den med en provsticka. Om köttsaften är klar är kycklingen färdig. Låt den stå i 10 minuter innan den skärs upp.