Adieu

Det är så många farväl nu. Hejdå frukost på uteplatsen, hejdå persikor och nektariner. Den här platta sorten av persika hittar man inte så ofta i Sverige. När jag var i Berlin i somras mumsade jag på dem mest varje dag, bergfirsiche heter de visst på tyska. De är så mycket mer använarvänliga än de runda, lätta att greppa. I fredags hittade jag dem på Vaksala torg och bestämde mig för att anordna ett pampigt farväl. Gårdagens frukost intogs således i solen på uteplatsen oc bestod av persikopannkakor.

Persikopannkakor
3-4 port
1 ägg
3 dl filmjölk
2 msk neutral olja
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1-2 persikor skurna i tunna skivor
1 msk farinsocker
2-3 msk pressad citron
1 tsk malen kardemumma

till servering: Lönnsirap och ev hackade nötter

Blanda persikoskivorna med farinsocker, citronsaft och kardemumma. Vispa upp ägget, filmjölken och matoljan. I en annan skål, blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker och salt. Vispa ner mjölblandningen i äggblandningen. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut smeten, stek 3-4 pannkakor åt gången. Lägg på persikoskivor ovanpå smeten. Stek ett par minuter, tills de är gyllenbruna och vänd sedan så att persikorna hamnar i botten. Stek ett par minuter till. Ringla över lönnsirap och strö över nötter vid servering.